NTB melder i en artikkel 17 januar 2017 at kun tørrfôr kan være en risikofaktor for katter. Bakgrunnen for artikkelen er en undersøkelse gjort av Sveriges landbruksuniversitet (SLU) med ca. 2000 deltakende katter.

 

Tørrfôret har for mye karbohydrater.

Kattematprodusentene trenger karbohydrater i fremstillingen. Fôret kan ikke kun bestå av proteiner og fett. Tørrfôr skal visstnok inneholde mer karbohydrater enn våtfôr, men katter er ikke tilpasset til å spise for mye karbohydrater, og kan derfor bli syke av det.

 

Fett, karbohydrater og proteiner.

Fett, karbohydrater og proteiner er næringsstoffer kroppen trenger for å fungere.

Fett deles gjerne inn i to kategorier – mettet fett og umettet fett. Umettet fett er det sunne fettet. Fisk er rik på umettet fett.

Proteiner er kroppens byggesteiner som både bygger kroppens celler og vedlikeholder disse. Proteiner finnes i både kjøtt og fisk.

Karbohydrater er blant annet sukker, stivelse og kostfiber.

 

Hjemmelaget mat, også til katten.

Dermed er vi vel tilbake til den gamle kjente visdommen om å bruke litt av alt. Det beste ville antagelig være hjemmelaget mat, også til katten. Da må man prøve å finne den rette sammensetningen. Kanskje likeså viktig er å kunne variere maten. Dess mer spesialisert maten blir desto større risiko for bivirkninger, mangel sykdommer eller skader. Ferdigmatprodusentene vil selvfølgelig ikke være enige i dette.

 

Variert kosthold.

Vi har tidligere tatt til ordet om å gi katten et variert kosthold. Katter er primært kjøttetere og kjøtt bør absolutt være en stor andel av deres inntak. Kattene er faktisk avhengig av å spise kjøtt. Allikevel kan man variere serveringen slik at for eksempel fisk kan alternere med viltkjøtt eller kylling/kalkun på matskåla. For å være på den sikre siden kan man jo varmebehandle maten først.

Se også: http://www.ojas-abyssineroppdrett.com/wordpress/fisk-mat-katter/

 

Kattunger trenger næringsrik kost.

Unge katter trenger også et kraftigere kosthold enn eldre katter. Den næringsrike kosten blir byggesteiner i en kattunges kropp. Den godt voksne eller eldre katten kan faktisk ta skade av for mye proteiner. De har da nådd stadiet da kroppen begynner å bygges ned. Gamle og unge dyr bør kanskje mates hver for seg?

 

Tørrfôr som tannbørste.

Tørrfôr har i alle fall den fordel at det er godt for kattens tenner. Det fungerer som tannbørste. Man kan jo alltids blande tørrfôret med hjemmelaget kattemat, så får man kanskje både i pose og i sekk? Middagsrester bør man i alle fall unngå å gi til katten. Katter trenger annen mat enn mennesker. Om tørrfôr er sunn mat for katter er nok avhengig av hvor mye karbohydrater som tilsettes. Bare tørrfôr kan tydeligvis være en risikofaktor. Den sunneste maten lager man trolig best selv.