Om mage/tarm problematikk hos katter.

Om mage/tarm problematikk hos katter var noe vi kom over i samband med Gustavs sykdom. Innen menneske verden kalles vel dette for irritabel tarm eller lignende. Til allmenn informasjon legger vi derfor ut dette med IBD. Håper det kan være til nytte for de som måtte streve med mage/tarm problemer hos sine katter. Det kan være en forklaring, allikevel, det kan også veldig klart være noe annet. Ikke still diagnosen selv, men ta kontakt med din veterinær.


Mage/tarm problematikk hos katter.

Irritabel tarm hos katter, eller Feline Inflammatory Bowel Disease, (IBD).

IBD er egentlig en samlebetegnelse for en rekke sykdommer som kan oppstå i mage/tarm området. Årsakene kan være mange, og i følge ekspertisen kan man ofte ikke finne enkle forklaringer.

 

IBD kan dessverre, så langt vi vet, ikke kureres.

Skulle man allikevel etter svært omfattende undersøkelser og mulige inngrep allikevel komme frem til en diagnose, kan allikevel sykdommen vanligvis ikke kureres. Muligens kan noe av plagene lindres ved hjelp av livslang behandling med medisiner, operasjoner, smertestillende og spesialtilpasset ernæring., men utviklingen kan også bringe et smertefullt liv og muligens være direkte dødelig. Det gis heller ingen garanti for helbredelse. Diskuter allikevel dette med din kattelege, det kan faktisk også være mange andre årsaker til at katten skranter.

Les også: Er fisk mat for katter?

 

Anti-biotika eller pro-biotika?

Når legevitenskapen i dag for alvor har begynt å rette fokus på mage/tarm problematikk sies det at det nå skjer en liten revolusjon. For kort tid siden

Gress er mageregulerende.

ble disse sykdommene nærmest påstått å være innbilling eller som følge av psykiske problemer. I dag har man vendt seg totalt rundt og mener at det faktisk kan være helt omvendt. En syk tarm lager dårlig psyke. Fra gammelt av har vi alltid hørt at ”ting slår seg på magen”. Frem til nå har mye av behandlingen vært fokusert på antibiotika, altså det å ta kål på uønskede elementer. Det er god grunn til å følge med på dette. Katter og mennesker er tross alt ikke ulike når det kommer til det stykket.

 

Mer enn renovasjon.
Riktig sammensatt mat er viktig.

Fremtiden tyder på at vi kommer til å få mer av type pro-biotika, fordi man har skjønt at dette faktisk har helbredende effekter og er betydningsfullt og viktig for flere av kroppens organer. Tarmen er mer en renovasjon. Man blir hva man spiser. Tarmen er ikke bare et avløp, eller en kanal for avfall, men faktisk stedet der kroppen tar opp de byggesteinene vi trenger for å bygge og vedlikeholde systemet. Som en gammel politiker sa det da han ble sitert for den norske uttalelsen ”drittsekk”, og engelske aviser oversatte dette med ”shitbag”: ”Dritt er forutsetningen for nytt liv”. Det er en god grunn til at det gror godt bak utedoen. Noen tar faktisk allerede til ordet om å spise avføring!

 

”Bare en diaré”.

Mange katter har nok også blitt bortvist eller overlatt til sin skjebne med beskjed om det nok ”bare er en diaré” eller ”hårballer i magen”. Noen diagnoser kan nok komme til å stilles litt for raskt, selv om det kan være god grunn til å begynne med det enkleste. Det er å håpe at man forsker videre på mage/tarm problematikk, også hos katter. Kanskje kan det snart kunne komme en medisin eller kur som kan kurere eller muligens forebygge? Da vil kanskje ikke mage/tarm problematikk lenger være blant de mest vanlige problemer innen kattemedisinen.