Katteslaven – ja, hvem er det?
Nubi og Liss 2015

Hvem er katteslaven? Vi har fått spørsmålet mange ganger. Svaret er at det ikke er fullt så enkelt å forklare. Grunnen er at katteslaven kan være så mangt. Det hele beror på hva katten ønsker. Å være katteslave er et privilegium og ikke et ork. Vi har jo katter fordi vi liker det. Kattene blir familiemedlemmer og vi lever sammen i hverdag og fest.

Katteslaven utfører tjenester.

Trygghet på utstilling
Trygghet på utstilling

Katteslaven er den som utfører tjenester når katten ønsker det. Om katten ønsker kos, – ja, så er selvfølgelig katteslaven den som gir katten kos. Skulle dette være et skikkelig treff, ja, da fortsetter kosen i timesvis. Og vær du trygg, katten husker! Også til neste gang.

Katteslaven er omsorgsperson.

Katteslaven er som regel den omsorgsperson som sørger for rent vann og mat i det daglige. Dette kan gi seg uttrykk i en skikkelig oppmarsj foran kjøleskapet, når den rette personen skulle åpne det. Medfølgende jamring, skrik og stønn skulle sørge for at slaven her skulle smelte, for så å plukke frem en skikkelig godbit. Joda, mye av det gode kommer ovenfra!

Ikke alt det gode fra oven.

Men, iblant kommer ikke alt det gode fra oven. Da må slaven nærmest sette himmel og jord i bevegelse for å finne ut hva som behager katten. Katter har ofte ulike preferanser til hva de måtte ønske på matfatet. Det gjelder å finne den gode og riktige maten for din katt.

En oppofrende kattemamma
En oppofrende kattemamma

Katter kan også være slaver i form av å mate og stelle sine avkom. Det er en fantastisk innsats som her åpenbares. Tenk, dette har ingen lært dem, det ligger der bare, rent instinktivt. Fra å være et kanskje krevende dyr skjer det en forvandling til en oppofrende kattemamma som er parat til å gi alt for sine små.

Kattemamma Nubi gikk i løp 2 uker etter fødselen. Når hun gikk ut fra kattungerommet var hun mamma. Straks over dørstokken gikk hun i løp, og var seg selv. Hun jamret og krabbet og kallet. Vi ble skikkelig ettertenksomme. En stund senere gikk hun tilbake til ungene, straks hun atter passerte dørstokken var hun atter mamma. Alt hennes fokus var atter rettet mot ungene og mamma pliktene. Snakk om å være katteslave!

Aktivitet.

Men, i blant, er det ikke primært snakk om mat., eller- unger!Det kan faktisk være noe annet, slik som lek og aktivitet. Skulle en uerfaren slave nærme seg skuffen som inneholder herlige duske-pinner, ja, da vil man også ha kattenes fulle engasjement. Det er selvfølgelig fordi de vet hva som skjuler seg i den skuffen. Om man da ønsker å bli populær, må man bare plukke ut duskepinnen og sette i gang. Da vil man, med rette, kunne kalle seg duskedame! Noen abyssinere er også gode på apportering, altså det å hente tilbake ting. Vår Nefer elsker denne aktiviteten, noe som også er en god kilde til innendørs mosjon. Katteslaven tar også med sine firbente venner ut på tur, og da helst med sele og bånd, dette for å skjerme katten for utilsiktede hendelser.

Jakten på den røde rubin.

Å jakte på den røde prikken, er et annet godt eksempel, men da som inne aktivitet. Den røde prikken kommer fra en laserpenn som kan styres hvor du vil. Våre katter er ville etter denne jakten. Da kan de ledes hvor du vil, bare pass på at du ikke lyser dem i øynene! Den røde prikken må være kattenes svar på ”Jakten på den røde rubin”, noe som var et populært spill i vår ungdom.

P1010324
Katteslaven i aktivitet.

Katteslaven tømmer doene.

Katteslaven er også den som tømmer doene, – daglig. Noen ganger er det også snakk om flere doer. Dette fordi noen katter ikke liker å bruke samme do-kasse som andre katter. Og i bruken av do-kassene blir det gjerne litt spredning av kattesand, noe som i sin tur må fjernes. Hvem sørger for dette – jo, det er selvfølgelig katteslaven.

Katteslaven våker.

Katteslaven er også den som tilbringer våkenetter for å innvente kattefødsler. Det gjelder å følge med, kanskje må man også til veterinær for å kunne forløse de små. Deretter er ofte situasjonen dithen, at man må bistå kattemamma med diing, fra tåteflaske og jevnlig oppfølging med veiing og sjekking av allmenkondisjon.

 

Katteslaven – ja, hvem er det?

Trygghet i slavens favn
Trygghet i slavens favn

Ja det er kanskje deg, som ønsker deg en katt, med tanke på at dette er et dyr du har ansvar for, kanskje 15 år frem i tid? Et dyr du ønsker å kunne kommunisere med og som vil kunne gi deg ufattelig mye tilbake, gjennom hengivenhet, kjærlighet, meddelsomhet og trofasthet. Det vil kunne gi deg bedre helse, gode relasjoner og aldri alene med en abyssiner katt i huset.

Men katteslaven kan også være katten selv, enten i form av oppofrende katteforeldre, eller i kjærlig hengivenhet i forhold til de mennesker som omgir katten. Det er kurring og hilsing, men også kalling, venting, snusing og vennskapelig kloring. Å rulle seg på rygg for å forvente magekos er rene kjærlighets-erklæringen. Det samme gjelder å hoppe opp på skulderen for å søke kontakt, eller prating med sin eier!

Katter er vanedyr. Det vil si at hva man gjorde tidligere er også hva man forventer i dag. Det gjelder morgenritualer, men også de erfaringer man tidligere har erfart med de øvrige ritualene for dagen. Våre katter liker f.eks. å sjekke nyhetene på nettet, sammen med eier.

 

Hvem er slave for hvem?

Katten har sanser vi mennesker bare kan drømme om, derfor er det definitivt givende å prøve å lytte til hva katten vil prøve å fortelle deg. Katten har en fantastisk hørsel, de er enormt gode på å tolke kroppsspråk, og de har et godt syn. I tillegg er det grunn til å tro at katten observerer hva vi mennesker ikke klarer å observere, det handler om å kunne prøve å registrere, hva katten prøver å meddele deg.

Med en rasekatt kan du stille på utstillinger og få masse tilbakemeldinger fra fagpersoner som dommere og med-utstillere. Du vil bli tatt godt i mot, og veiledet i forhold til ditt fortsatte kattehold. Din oppdretter vil sikkert kunne følge deg videre, og gi deg gode råd og anbefalinger.

 

Katteslaven er den som…

. liker å leve sammen med katter

. skjønner at en katt har noe å tilføre deg

. liker å være lydhør og oppmerksom for noe utenfor deg selv

. har noe å gi

. kan gi et liv til en katt på sikt

. skjønner at å være katteslave vil gi deg fantastiske opplevelser tilbake

. vet at ansvaret for en katt er et langsiktig ansvar for et liv.

. er stille og lytter til katten.

Katten vil kunne gi deg alt, og mer til   –   tilbake!!!