Blue Horizon og Blue Rhapsody har blitt 5 uker. Våre to blå abyssiner brødre har hatt en rivende utvikling. Vi er nå sikre på at det er to gutter, og at fargen er blå! Fortsatt er de avhengig av sin mamma og begge gutta kommer stormende til, som to små torpedoer,for å kunne få del i mammas næringsrike melk. Mamma Nubi på sin side prøver nå å lede deres oppmerksomhet videre mot matskåla med kitten fôr, noe som også ser ut til å være fruktbart. Hun synes nok det er på tide å begynne å fylle de

Blue Horizon 5 uker
Blue Horizon 5 uker
nubis-2-kull
To små torpedoer

små magene med annen føde.

 

Dokasse trening er en del av oppdragelsen. Den koden ser det nå ut til at de håpefulle har knekt. Frem til det punktet har det vært mye stimulering og vasking utført av mamma på hennes avkoms bakparter. Nå søker gutta seg til dokassa ved behov og er tydelig stolte av resultatet. Ungene lærer ved å kopiere mammas atferd, så samvær og samspill er viktig. Kattemammas oppdragelse av de små kan noen ganger virke litt voldsom på oss mennesker. Trolig hadde denne oppdragelsen heller ikke passert barnevernet. Men katter er katter, og det må de også få lov til å være.

 

Kattunger skal sosialiseres til omgang med andre katter, men også i forhold til oss mennesker. Det er i dette tidlige stadiet av

Heftig og begeistret
Heftig og begeistret
Blue Horizon fanger mus
Blue Horizon fanger mus

kattens liv at pregingen skjer. Ungene vil lære seg at mennesker betyr kos og godt stell. Derfor er det f.eks viktig at man ikke bruker hendene som leketøy. Kattene vil gjerne både leke, jakte og bite, men det skal helst foregå med baller og viftepinner eller andre leker, eller leke med hverandre.

Ungene i heftig lek
Ungene i heftig lek

Våre hender skal være reservert for omsorg, kos og stell.

 

Våre kattunger blir introdusert og presentert til både andre katter og mennesker. Allerede har de jevnlig besøk av Nefer og Harmony, foruten småbarn og andre folk. Tanken er at de på denne måten gjennom lek og samvær lærer seg det sosiale livets spilleregler og at de unngår å utvikle frykt for fremmede, samt at de kan utvikle seg til glade, selvsikre og tillitsfulle katter. De første ukene i kattens liv er trolig avgjørende for dens atferdsmessige og sosiale utvikling.

 

Blue Horizon i horisonten
Blue Horizon i horisonten

Å straffe katter er meningsløst. Det forstår de trolig ingen ting av. Katten lærer av sine erfaringer. Ubehagelige erfaringer vil den derfor søke å unngå. Gode erfaringer vil prege katten som belønning og faktisk fremme den aktuelle atferden. Katten husker godt og vet å dra nytte av sine oppdagelser.