Løvetannbarn vokser opp som løvetann rundt regningsboksen. Regningene har jo også egenskaper til å vokse. De dumper gjerne inn i postkassa når man minst aner det.

Løvetann
Løvetannbarn dukker opp.

Slik kan det kanskje også være med ikke planlagte graviditeter. Plutselig var de der, disse ikke planlagte ungene. Allikevel, det er ofte mye livskraft i løvetann barn.

 

Svart eller hvit, farget eller rosa?

P1010320
Vi har også sett bedømming i forhold til helheten.

De fleste kattunger selges faktisk til kos. Det vil si at katten skal kunne bli en del av familien. Dermed vil kattens gemytt kunne være av stor betydning. Dagens dommere bedømmer ofte katten etter utseende. Dette til tross for at kattens gemytt skal være en betydelig del av bedømmingen. Dette peker på en type segregering, som vi mennesker forhåpentligvis har lagt bak oss. Spørsmålet da blir jo hvorfor vi vektlegger denne segregeringen så sterkt i betydningen avl av katter? Svart eller hvit, farget eller rosa – Det er vel faktisk kattens helse og gemytt som betyr noe?

 

Å drive med oppdrett.

P1020233
Noen dommere er faktisk flinke til å kunne se en helhet.

Å drive med oppdrett kan jo virkelig by på utfordringer. Greia med oppdrett er jo faktisk det å stadig kunne drive frem nye og fine eksteriør utseende rasekatter av god avstamming, med godt gemytt og av god helse. Det vil i praksis si at man stadig blander inn nye flotte rasekatter med gode stamtavler. Gode stamtavler skal i denne sammenheng kanskje borge for god helse og et langt og godt liv. Det kan noen ganger virke som om de såkalte bakgårdskattene faktisk har det bedre. Det kan kanskje til slutt bli for mye av skarpavling.

 

Nye og friske skudd.

P1010628Det er muligens der løvetann barn kommer til sin rett. Det å bringe inn nye og friske skudd, selv om det var i utrengsmål. Noen ganger kan det, faktisk tilføre genene noen friske impulser. Selv de beste trenger tilførsel av friskt blod i blant. Dette kan faktisk gjelde alle, selv i de kongelige kretser. Det kan i noen tilfeller, gi nye friske impulser til en allerede enveiskjørt gate.

 

Å igjen kjenne den første abbyen.

Den første abby katten vi kjenner til, er en innførsel til England. Den er avbildet via et maleri. De fleste vil nok ikke kjenne igjen den katten som en abyssiner. Abyssineren har nok godt igjennom et skikkelig avls program, dette frem til den abyssineren vi ser i dag. Kattene har forandret seg en god del. Allikevel er det mange som mener noe om, hvordan abyssineren skal se ut. Det store spørsmålet er hvordan rasen skal se ut om en tid. Dette gjelder i alle fall om man spør, de som bedømmer.

 

Kraften i løvetann barn.

P1030106
Noen ganger vil det kunne være god kjemi.

Kraften i løvetann barn kan faktisk også kunne være de ungene som i første hånd ikke synes å kunne være de mest vakre og livskraftige. Det er ikke alltid de ”vakreste” ungene som vil utvikle seg til en vakker voksen katt. Det er heller ikke slik at to vakre voksen katter vil gi såkalte vakre unger. Mange ganger kan faktisk andre kombinasjoner kunne utvikle seg mer fantastisk. Ikke minst med tanke på videre avl. I forhold til kosekatt vil nok den mentale helsen kunne være mer avgjørende enn hva eksteriøret måtte tilsi.

 

Selve begrepet rasekatter er muligens feil?

P1010336
Noen dommere vil faktisk også kunne være i stand til å se kattens potensiale. Dette selv om katten ikke har en god dag

Begrepet rasekatter er muligens feil? Forskerne sier, ganske entydig at det ikke finnes noe slikt som raser. Alle er bare varianter av den samme stammen. Dette gjelder for mennesker. Hvorfor skal vi tro det ikke gjelder for katter? Selve begrepet rasekatter må i så fall være feil! Allikevel, enn så lenge må vi nok bare finne oss i at det er eksteriøret som vektlegges og det dermed er dette som legges til grunn for videre avl og bedømming.

 

Nei, en får væra som en er, når en ikke vart som en sku’.

20150727_111005
Nefer tråkker i salaten.