Katteutstilling eller pelsdyrshow? Det er faktisk spørsmålet man må kunne stille seg. Katteutstillinger har på mange måter blitt en fremvisning av pelsdyr. Går man rundt på disse utstillingene og observerer samt lytter, vil det komme alt tydeligere frem.

 

Pelsdyr eller familiemedlem.

P1020215
Pelsdyr eller familiemedlem

Tilbakemeldinger fra dommerne går ganske så ensidig ut på kattens pelskvalitet, farge og lengde på pelsen. I tillegg er det hodet, øyner og ørenes plassering. Har katten i tillegg tofser på ørene, tas det helt av. I tillegg kommer da kattens hale. Er det en katt med et såkalt flott eksteriør (etter dommerens mening) vil den kunne skåre bra.

En gjennomsnittlig hunkatt vil da kunne bli idømt ”Good working girl”. Dette til tross for at kattens gemytt faktisk skal tillegges stor vekt i bedømmingen.

 

Diplom eller plastpokal.

P1040156-kopi
Diplom eller plastpokal

 

Som oppdretter er man da lykkelig dersom katten har fått gode resultater. På grunnbedømmingen vil første målet kunne være å få en liten oppmerksomhet til premiehylla hjemme. I tillegg kan man da få lov til å kjøpe en kokarde med sløyfer, noe som viser at denne katten har den pelsen og fargen som er riktig. Er man skikkelig heldig vil katten bli utnevnt til videre fremvisning og kanskje få et diplom eller en plastpokal i sølvfarge.

 

Eksteriør eller gemytt

P1040006
Dommerne grer gjennom pelsen

Dommerne grer gjennom pelsen baklengs og forlengs. Det er pels og atter pels. I tillegg er det halen som av en eller annen grunn skal tvinges tilbake mot hodet. Man får en følelse av at det er selveste Davy Crockett som er på jakt etter en ny skinnlue. Katten må da kunne være mer verd, en pelskåpa som er inn for tilfellet!

Allikevel, dommeravgjørelsene renner inn. Pelsen var for strev, det var ikke tilstrekkelig tikking, halen var for kort og ørene var feilplassert, eller så er haka for liten eller kinnposene for små. Ikke et eneste ord om katten som et familiemedlem eller kattens gemytt. Dersom katten muligens var litt for håndterlig kan man få bemerkninger som ”slow sweet boy”.

 

Er katten godt sosialisert.

IMG_20170312_162452_777

De fleste kattunger blir faktisk solgt til kos. Det er mennesker som ønsker seg en katt i husholdet. Da er kattens psyke ganske så sentralt. Er katten frisk? Er katten godt sosialisert? Klarer katten å finne seg til rette i sitt nye hjem? Tåler katten dagligdagse lyder? Klarer den å kunne takle mørke manne stemmer eller brølende barn? Vi vil tro det er dette som vil møte de fleste kattunger for et videre liv.