Kattens corona virus invaderer mage og tarm. Infiseringen havner deretter i dokassa via avføringen. Flere katter kan deretter smittes dersom de deler dokasse med en infisert katt. Viruset kan overleve i flere uker og kan være svært smittsomt. Det er tydeligvis med katter som med mennesker; det er de minste og de eldste som er mest i faresonen.

 

FIP er en mutert versjon av coronaviruset.

P1040408FIP er en mutert versjon av coronaviruset. FIP (Feline infectious peritonitis) også kallet smittsom bukhinnebetennelse.

Mange katter blir smittet av coronaviruset. Det betyr allikevel ikke at alle utvikler FIP.

Stress kan bidra i utviklingen av sykdommen. Det vil kunne skje dersom man har for mange katter på små arealer.

 

Innekatter allerede i karantene.

P1040180Innekatter er i utgangspunktet allerede i karantene. De er på den måten beskyttet fra eventuell smitte utenfra. Smitte kan muligens allikevel overføres via besøk eller intim kontakt med sin eier via hosting, nysing eller liknende. De daglige rutinene kan være avgjørende.

 

Renslighet er viktig.

P1030601

Katter er i utgangspunktet svært renslige dyr. Mange liker å ha sin egen dokasse. Den bør tømmes jevnlig og deretter kanskje også rengjøres med klor. Riktig kattesand vil kunne binde avføringen og dermed sørge for et bedre inneklima. Bare avispapir er kanskje ikke nok.

 

FIP finnes hos katter i både en tørr og en våt form.

Den tørre formen gir symptomer fra nervesystemet, øyne, nyrer med mer. (uker eller måneder)

Den våte formen, som også har et raskere forløp, (dager eller uker) gir katten væske i bukhulen og bevirker oppblåsthet og pusteproblemer.

FIP er dessverre en uhelbredelig sykdom, som til slutt fører til døden. Coronavirus finnes hos både hund og katt, og er et vanlig virus hos disse.

 

Kan COVID-19 smitte?

P1030202-kopi
En herlig katt.

I følge veterinærer er det foreløpig ingen indikasjoner på at COVID-19, det menneskelige coronaviruset, verken kan smitte fra mennesker til kjæledyr, eller at kjæledyr kan smitte mennesker.

Kanskje litt merkelig, all den stund virussmitten i utgangspunktet kanskje kom i fra dyr?

Allikevel kan det være smart å ivareta god hygiene. Det finnes også mange andre bakterier på våre firbente venner. God håndhygiene er vanligvis en svært god idé.