P1030419Kan man eie en katt? Ja, det er kanskje et litt merkelig spørsmål. Katter er selvstendige dyr. Det er vanskelig å skulle dressere en katt til absolutt underkastelse. Hunder for eksempel er dyr man både kan og bør kunne ha full kontroll på. Katter derimot har en stor del av selvstendighet inne boende.

 

Et liv man har til lån.

Rent juridisk, så kan man påberope seg eierskap til en katt. Katten er også til en viss grad avhengig av sin eier. Den må jo få både mat og vann. I tillegg bør den også kunne få oppmerksomhet, samvær og kos. Dette er ikke bare hva katten ønsker, men faktisk også hva den krever. Allikevel, en katt er et liv man har til lån.

 

Kjærligheten krever frihet.

P1020462Å elske sin katt er sannsynligvis helt avgjørende for at det skal kunne oppstå et godt og harmonisk forhold mellom katt og eier. Allikevel. Det å elske noen, er noe annet enn det å eie noe. Den ekte kjærligheten er den som gir alt. Man kan muligens elske det man eier, men egentlig aldri eie det man elsker. Ekte kjærlighet krever frihet.

En elsket katt vil også gi kjærlighet tilbake. Den vil søke seg til deg, samt gi uttrykk for sin kjærlighet i form av nærhet og godlyder. Forholdet går således begge veier.

 

Hva man sår er hva man høster.

Jazz steller med Victory 27:8 2019
Søster Jazz steller sin bror.

Våre dyr er totalt avhengig av at vi faktisk kan forstå dette rett. Ved å kunne være på tilbud siden, og være i stand til å gi, – varme, trygghet, tilhørighet og forutsigbarhet vil man kunne fremelske trygge gode og tillitsfulle dyr. Det er hva vi ønsker! Hva man har erfart i oppveksten kommer senere tilbake, i fullt monn. Det er litt slik at hva man sår er det man høster. Det skal ikke kun være en ”slikking” av makten, men en oppriktig tilbakemelding, om at vi to er et godt team, som vil hverandre vel, fordi at vi begge får uttelling på relasjonen, altså en samhandling.

 

Friheten til å elske.

cropped-P1030783.jpg

Det handler om friheten til å elske. Man kan elske saker og ting, men de kan ikke elske tilbake. De kan gi deg tilfredstillelse og kortvarig lykke, men kan ikke elske tilbake. Det er kun levende vesener som kan skape den dialogen som kreves for kjærligheten. Ellers vil det lett kunne bli en enveis kontakt, som ikke gir noe tilbake. Kjærligheten krever et gjensvar. Det, er det kun levende vesener som kan gi.