Er fisk mat for katter?

Det dukker stadig opp debatter med spørsmål om katter kan spise fisk. Noen vil da hevde at fisk er direkte skadelig for katten, mens andre igjen forteller at de har gitt katten fisk i mange år, uten problemer. Noen mener at fisken må kokes først, mens andre igjen serverer rå fisk. Hva er så fakta og hva er fiksjon?

Les også: Om mage/tarm problematikk hos katter.

Fisk som kattemat?
Fisk – uegnet som kattemat?
Fisk – uegnet som kattemat?

Kattens vern skriver på sine sider at ” Et fast innslag på kattens koldtbord er ofte fisk – rå eller kokt sei eller torsk er ofte favorittene. Fisk er i utgangspunktet uegnet som kattemat, til tross for at de fleste katter elsker det. Gi gjerne en lite posjon i ny og ne, omtrent som lørdagsgodt til ungene, men ikke la fisk bli en daglig bestanddel av kattens kosthold. For enkelte

Nubi spiser laks
Er rå fisk farlig?

katter, f.eks. med urinveisproblemer er fisk direkte uegnet og kan forverre problemet, rå fisk kan også inneholde parasitter – og kattunger vokser særdeles dårlig på fisk.”

Fisk er helt perfekt

Kjendisveterinær Trude Mostue svarer på spørsmål om fisk som kattemat, på sine sider, Spørdyrlegen.no. Hennes konklusjon er at fisk er helt perfekt som diett for en katt. Hun avslutter innlegget med å si at innsenders katt sannsynligvis er en av de mest sunne kattene fordi han spiser fisk hver dag.

Kattemat?
Er fisk mat for katter?

Tilbake står man like lite klok. Det er jo faktisk et stort sprang fra, uegnet som kattemat, – til at fisk er helt perfekt! I tillegg har man alle synspunkter og meninger om at katten ikke skal ha rød fisk, eller rå fisk, eller ferskvannsfisk osv. Dyrenes velferd, mener f.eks. at fisken må være kokt for at katten skal kunne nyttegjøre seg alle næringstoffene.

Feilinformasjon at rå fisk er farlig

På NRK sidene Livsstil, skriver journalist Alexander Fredriksen under overskriften Hva slags mat kan kjæledyret spise? At rå fisk går som regel greit, men styr unna løk og druer. Han henviser også til førsteamanuensis i husdyrnæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås, Øystein Ahlstrøm, som forteller at det er mye feilinformasjon om at alt av rå fisk skal være farlig å bruke. Ahlstrøm hevder at det er i rå sild og karpefisker at man finner enzymet som kan føre til mangel på vitaminet B1 blant dyr. Fiskeslagene rå torsk, makrell, laks og ørret kan derimot brukes uten risiko for vitaminmangel. Dersom man koker fisken først kan man bruke all slags fisk fordi varmebehandlingen ødelegger det problematiske enzymet.

Kattematprodusenter tilsetter også fiskeolje i sitt tørrfor fordi dette er gunstig for kattens utvikling. Samtidig er det nok viktig at katten har et allsidig kosthold. For mye og for lite forderver alt, som det heter. Det gjelder å finne en passelig balanse. Dette til tross for at Mostue mener at de sunneste kattene spisere fisk hver dag. En annen sak er vel hva katten foretrekker. Katter er vel i utgangspunktet kjøttetere, men det skulle altså være trygt å veksle på dette med litt fisk i ny og ne. Konklusjonen må derfor være at det er helt greit å gi katten fisk, I alle fall om det ikke er sild eller karpefisk. Er du usikker, så kok den først. Rå fisk skal også være grei mat, men kanskje ikke sushi, i hvert fall ikke wasabi.

Les videre: Er kun tørrfôr sunn mat for katter?