Våren er en deilig tid!

nubi 2015 kopi

 Våren er en deilig tid, i alle fall for oss mennesker. Det går mot lysere tider. Sommeren er i sikte, og dagene blir lenger. For oss her i nord er årstidene fantastiske skifter. I mørketiden, om vinteren, leves livet mest inne. Men når lyset øker og varmen stiger, mens snø og is smelter, da er vi ute – og nyter den nordiske vår og sommer.

 

Det står ein friar uti garden..

Nefer 2018
Hørte jeg en hannkatt?

Våren er en slitsom tid, i alle fall om man er katt. Vinteren har liksom ikke helt sluppet taket. Kuldegradene synker, i alle fall om natten. Og om nordavinden skulle øke på, kan det fortsatt bli veldig kaldt. Allikevel, utenfor i fokk og is og snø, vandrer det håpefulle hannkatter som jammer og kaller.

Det står ein friar uti garden.. Gjennom vinternatten og snøfokk, ute i svært så blå grader, søker de partnere, – søker de parring. Men hos oss er snø prinsessen vel plassert innendørs. Der ruller de seg sammen og nyter varmen fra peisen.

 

Vi kaster ikke blomsterpotter på dem.

Harmony 2018
Ojas Harmony nyter peisvarmen

Vi kaster ikke blomsterpotter på dem. Ikke heller bøtter vi med vann ut av vinduet heller! Men slitsomme kan hannkattene være, i sin naturlige søking etter forplantning. Det nærmeste spenstige beilere kommer her i huset er i gjennom tre lags isolerglass, på utsiden, mens våre hunkatter står og tripper på innsiden. Det hele foregår helst om natten, men sporene og markeringene er fortsatt lesbare om morgenen.

 

Nei, livet som katt kan være rimelig anstrengende.

Nei, livet som katt kan være rimelig anstrengende, spesielt om våren. Selv om hunnkatter kan ha heftige løpetider året rundt, er det nok en markant økning i aktiviteten om våren.

 

Styrt av hormoner!

Nubi 2018
Er livet styrt av hormoner?

Enten man da er hunnkatt eller hannkatt blir livet ganske så styrt av hormoner. Dette kan i sin tur være ganske så utmattende og ikke minst enerverende for omgivelsene. Det kan være gode grunner til å kastrere sin katt, spesielt om han også er en svingdørs katt.

 

Det kan også være gode grunner til å sterilisere hunnkatten, om man ikke ønsker kattunger. Dette for å spare henne for uønsket graviditet, men kanskje også for å la henne slippe belastningen med heftige løpetider. Løpetiden kan nemlig være rett så belastende for våre hunnkatter. Ute av løp kan katten falle mer til ro, og kunne nyte livet sammen med sin eier.