Å kunne snakke med din katt, kan være ganske så forunderlig. Katten mjauer og prøver å fortelle deg noe. Det kan være mat, vann eller også kos. Eller det kan være noen plager eller smerte. Blir det ille nok er anbefalingen, helt klart, dra til veterinæren.

 

 

Oppmerksomhet eller noe mere?

 

IMG_20170312_162452_777Noen ganger snakker katten bare for å få oppmerksomhet. Katter behøver interaksjon. Det vil si: katter trenger samkvem med andre levende. De behøver også utfordringer

Og samspill som kan utvikle deres eksistens. Kattene bruker ikke mjauelyder så mye seg imellom. Derimot, til oss mennesker kan de ha et brett repertoar av lyder.

 

Kattemamma mjauer.

P1020560

Kattemamma mjauer til sine unger. Det er for å signalisere ulike saker. Det kan være kallelyder, det kan være advarsler eller det kan være koselyder. Kattungene på sin side kaller på mamma, dersom de føler seg forlatt eller utestengt. Derom katten finner ut at visse lyder eller atferder fungerer, ja, så vil den ganske enkelt fortsette med det. Oppmerksomhet og kontakt er jo sterke behov som faktisk må tilgodeses.

 

Mjauing kan være så mangt.

P1010628

Ulike nyanser i kattens mjauing kan bety forskjellige saker. Det kan avsløre krav eller tilfredstillelse. Kattens purr-lyd er forbeholdt de man liker. Det er også lyden kattemamma gir sine små når hun har klart å samle dem. Når mjauet stiger eller synker mot slutten kan det også være markører for hva som er forventet. Katter vet hva de vil ha, og klarer også å signalisere dette med sine lyder og sin atferd.

 

Det å snakke med sin katt.

Gustav i friluft!

 

Det å kunne snakke med sin katt fremstår ofte slik vi snakker med barn. Knurring hos katter er lavfrekvente lyder, mens lyse stemmer kan oppleves mer tillitsvekkende og omsorgsfulle. Vil man ha katten i tale, må man nok også snakke til den som et barn. Hvesing må i alle fall unnvikes, da det er et advarsel. Går du videre nå, så vil jeg angripe.